Telefon: 691 538 884 ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa
Telefon: deko@dekozakupy.pl ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa

Orzechy włoskie BIO

Dostępność: Dostępny

Orzechy włoskie to powszechne w naszym regionie orzechy o zbawiennym wpływie na organizm.

Kraj pochodzenia: Mołdawia

Cena:

7,74 zł 7,74 zł / 100g

g

Szczegółowy opis produktu


ORZECHY WŁOSKIE ZNANE, CZY NIEZNANE?
Orzech włoski to nazwa drzewa z rodziny orzechowatych, które można spotkać również w Polsce - choć nie jest ono rośliną typową dla naszego klimatu, to jako gatunek inwazyjny łatwo adaptuje się do nowych warunków. Dziko rosnące orzechy włoskie można spotkać na południu i Wschodzie Europy, a także w Azji. O tym, od jak wielu stuleci roślina ta towarzyszy człowiekowi, świadczą wzmianki nawet w biblijnej "Pieśni nad pieśniami" - a dokładniej pojawiający się w niej "ogród orzechowy". Natomiast polska nazwa "orzech włoski" to najprawdopodobniej zniekształcone określenie "orzecha wołoskiego" - czyli wywodzącego się z rumuńskiej Wołoszczyzny, a nie śródziemnomorskiej Italii.

WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW WŁOSKICH
Przekonanie o tym, że orzechy włoskie są zdrowe, funkcjonowało od dawna. Początkowo - ze względu na ich podobieństwo do ludzkiego mózgu: okrągłą formę o pofałdowanej powierzchni - uważano, że będą one wpływać korzystnie zwłaszcza na ten organ. Dziś wiemy, że przypuszczenia te nie odbiegały od prawdy, co więcej: zbawienny wpływ orzechowych smakołyków na organizm jest znacznie szerszy. Orzechy są kaloryczne, a więc i sycące, a to dzięki bardzo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezwykle cennych Omega-3. Równie ważna jest obecna w nich L-arginina, czyli aminokwas istotny dla ludzkiego metabolizmu. Warto docenić orzechy włoskie ze względu na zawartość witamin (w tym witaminy E, czyli "witaminy młodości" oraz witamin z grupy B), a także minerałów: magnezu, potasu, cynku i żelaza.

JAK SERWOWAĆ ORZECHY WŁOSKIE?
Orzechy włoskie są w Polsce tak powszechnie znane, że chyba każdy ma swój ulubiony sposób ich przyrządzania. Można jeść je po prostu jako sycącą przekąskę, dodawać do ciast, ciasteczek, musli i płatków owsianych, zdrowych batoników własnej roboty, pralinek, lodów i wszelkiego rodzaju posypek. Doskonale sprawdzą się ponadto jako dodatek do nadzienia pierogów (nie tylko słodkich!), a nawet do mięs i.... ryb, które można serwować w orzechowej panierce.

SKŁADNIKI
orzechy włoskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORZECHÓW WŁOSKICH W 100 g
Wartość energetyczna - 2833 kJ / 686 kcal
Tłuszcz - 65 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,0 g
Węglowodany - 7,0  g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 15 g
Sól - 0 g

Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zapisz się na nasz newsletter i korzystaj z licznych przywilejów

Ikona

Promocje i okazje

Śledź naszą ofertę i kupuj produkty w atrakcyjnych cenach

Ikona

Atrakcyjne kody rabatowe

Wykorzystaj kody rabatowe przesyłane naszym subskrybentom

Ikona

Nie spamujemy!

Dbamy aby nasze wiadomości były atrakcyjne i nie za częste

0

Zaloguj się

Wprowadź swój adres e-mail:

Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.

Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.


Zaloguj przez Facebook

Witaj

Wprowadź swoje hasło:

Dołącz do nas

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.

Zaloguj przez Facebook