Dostępność: Dostępny
Orzechy arachidowe prażone to doskonała, bogata w białko przekąska, a także składnik do przygotowania własnego, pysznego masła orzechowego.
Kraj pochodzenia: EGIPT
JAK ROSNĄ ORZECHY ARACHIDOWE?
Fistaszki, orzeszki ziemne i orzechy arachidowe to określenie nasion tej samej rośliny. Tak - nasion - ponieważ wcale nie są to orzechy! Orzacha podziemna, z której pozyskiwane są fistaszki, należy do rodziny bobowatych - tej samej, co m.in. ciecierzyca, soczewica, fasola, czy groch. Popularne "orzeszki" rosną w strąkach, które podczas wzrostu wbijają się pod ziemię, stąd ich określenie "ziemne". Jeśli kojarzą się Wam z Ameryką Południową, macie rację, bowiem ich ojczyzną jest Brazylia, choć dziś wędrują do sklepów również z Azji, USA, a nawet Europy.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ FISTASZKI?
Wśród wielu powodów, dla których warto włączyć orzeszki ziemne do diety, najczęściej wymieniana jest naprawdę wysoka zawartość białek (nawet ok. 26 - 28 g na 100 g produktu) - w tym przede wszystkim aminokwasu zwanego argininą, wpływającego korzystnie na mięśnie. Oprócz tego w fistaszkach znajduje się sporo witamin z grupy B, magnezu, potasu, cynku, a nawet witaminy E, określanej mianem "witaminy młodości". Magnez i potas, a także sporo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to dobra wiadomość dla osób, które podczas kształtowania diety zwracają uwagę na produkty korzystne dla układu krążenia, a także dla żyjących w stresie i pośpiechu.
JAK SERWOWAĆ ORZESZKI ZIEMNE?
Te jedne z najpopularniejszych orzechów doskonale sprawdzają się w roli samodzielnej przekąski - najlepiej lekko prażonej i niesolonej (właśnie takie włączyliśmy do oferty DEKO). Możesz również przyrządzać z nich domowe batoniki, masło orzechowe, dodawać je do wypieków, ciast, ciasteczek, posypek, kremów, czy domowych lodów. Nadają się również jako dodatek do potraw wytrawnych, w tym mięsnych - sporo takich przepisów z fistaszkami znajdziesz zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Ciekawy efekt daje połączenie orzechów arachidowych z ostrymi przyprawami.
SKŁADNIKI
orzeszki ziemne prażone bez soli* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORZECHÓW ARACHIDOWYCH W 100 g
Wartość energetyczna - 2541 kJ / 613 kcal
Tłuszcz - 48 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,8 g
Węglowodany - 14 g
w tym cukry - 4,0 g
Białko - 27 g
Sól - 0,05 g
Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.
Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wprowadź swój adres e-mail:
Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.
Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.