Telefon: 691 538 884 ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa
Telefon: deko@dekozakupy.pl ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa

Migdały BIO

Dostępność: Dostępny

Migdały BIO to niezmiennie świetna sycąca przekąska na wiele okazji, a także wielki przysmak do deserów i dań wytrawnych.

Kraj pochodzenia: HISZPANIA

Cena:

9,52 zł 9,52 zł / 100g

g

Szczegółowy opis produktu

SKĄD POCHODZĄ MIGDAŁY?
Migdały to kolejny - obok m.in. nerkowców i pistacji - przysmak uważany za orzechy, którego tak naprawdę nie możemy zaliczyć do orzechów. W jaki sposób się je pozyskuje? Na krzewach (a czasem nawet drzewkach) migdałowca pospolitego dojrzewają owoce - we wnętrzu każdego z nich znajduje się podłużna, spłaszczona pestka, z której można wyłuskać spore nasiono zwane właśnie migdałem. Czy wiecie, że migdałowiec pospolity jest krewnym śliwy, a niektórzy botanicy postulują nawet, że właśnie takim mianem powinno się go określać? Jednak bez względu na nazwę te zielone rośliny towarzyszą ludzkości od kilku tysiącleci - wzmiankę o nich znajdziemy nawet w Biblii.

MIGDAŁY A SUBSTANCJE ODŻYWCZE
Migdały zawierają bardzo dużo białka roślinnego, w tym L-fenyloalaninę, która sprzyja koncentracji i pracy mózgu, a także L- argininę, ważną dla prawidłowego zaopatrywania komórek ciała (w tym również mięśni) w substancje odżywcze. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy dużą ilość błonnika i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych - właśnie dzięki temu stanowią tak sycącą przekąskę. Do tego dostarczają organizmowi witaminy z grupy B, a także kwas foliowy - ten ostatni sprawia, że systematycznie są one wymieniane na liście smakołyków korzystnych dla kobiet w ciąży. Dzięki zasadowemu pH migdały mają zdolność do zobojętniania kwasów żołądkowych, dlatego mogą pomóc osobom zmagającym się ze zgagą.

DLACZEGO JESZCZE WARTO SIĘGNĄĆ PO MIGDAŁY?
Wiele osób ceni migdały nie tylko jako źródło składników odżywczych, a przede wszystkim jako wielki przysmak. Można wykorzystać je do ciast, ciasteczek, batoników i innych deserów (stanowią główny składnik marcepanu), do musli i owsianki, ale także do dań wytrawnych (np. jako panierkę). W kuchni wegańskiej (i nie tylko) spotkamy często mleko migdałowe jako zamiennik mleka krowiego. Można przyrządzić je samodzielnie w domu - wystarczą tylko migdały, trochę wody oraz blender do zmiksowania składników.

SKŁADNIKI
migdały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIGDAŁÓW W 100 g

Wartość energetyczna - 2525 kJ / 612 kcal
Tłuszcz - 54 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,1 g
Węglowodany - 5,4 g
w tym cukry - 3,9 g
Białko - 19 g
Sól - 0 g

Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zapisz się na nasz newsletter i korzystaj z licznych przywilejów

Ikona

Promocje i okazje

Śledź naszą ofertę i kupuj produkty w atrakcyjnych cenach

Ikona

Atrakcyjne kody rabatowe

Wykorzystaj kody rabatowe przesyłane naszym subskrybentom

Ikona

Nie spamujemy!

Dbamy aby nasze wiadomości były atrakcyjne i nie za częste

0

Zaloguj się

Wprowadź swój adres e-mail:

Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.

Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.


Zaloguj przez Facebook

Witaj

Wprowadź swoje hasło:

Dołącz do nas

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.

Zaloguj przez Facebook