Telefon: 691 538 884 ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa
Telefon: deko@dekozakupy.pl ul. Włodarzewska 30 lok. U8, 02-384 Warszawa

Orzechy nerkowca BIO

Dostępność: Dostępny

Orzechy nerkowca BIO - niewyczerpane źródło kulinarnych zastosowań!

Kraj pochodzenia: Wietnam

Cena:

7,29 zł 7,29 zł / 100g

g

Szczegółowy opis produktu

GDZIE I JAK ROSNĄ ORZECHY NERKOWCA?
Orzechy nerkowca zbierane są z drzewa zwanego nanerczem zachodnim – lub właśnie nerkowcem zachodnim. W naturze te niezbyt wysokie (do 8 m), wiecznie zielone drzewa spotkać można w krajach Ameryki Południowej w strefie tropikalnej, ale cieszą się dużym powodzeniem jako rośliny uprawne także na innych kontynentach – w regionach, w których ich uprawę umożliwia gorący i wilgotny klimat (przede wszystkim w Wietnamie oraz Indiach). Warto wiedzieć, że jest ona spokrewniona z innym niezwykle popularnym drzewem – mango.

JAK POZYSKUJE SIĘ ORZECHY NERKOWCA?
Co ciekawe, o popularności nerkowca przesądziły nie jego smaczne orzechy, ale… drewno. Pozyskiwanie samych orzechów było bowiem przez wiele lat znacznie utrudnione, ze względu na obecność toksycznego urushiolu w otaczających je łupinach. Jeśli spojrzycie na kształt owoców nerkowca zobaczycie, że do czerwono-pomarańczowego owocu (zwanego jabłkiem) „przyczepiona” jest twarda łupina, kryjąca w sobie orzech. I to właśnie usunięcie owej łupiny w sposób bezpieczny dla przyszłych smakoszy, w procesie obróbki termicznej, wymaga wprawy oraz ostrożności. Orzechy poddane prawidłowej obróbce są całkowicie pozbawione urushiolu.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ ORZECHY NERKOWCA I JAK JE PODAWAĆ?

Orzechy nerkowca to cenne źródło witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B6 – ale także wit.  A, D, E i K, a także minerałów – w tym magnezu, potasu i żelaza. Są również bogate w cenne białko roślinne oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają niski indeks glikemiczny, mogą być więc spożywane nawet przez diabetyków.

W zastosowaniach kulinarnych orzechy nerkowca stanowią wprost niewyczerpane źródło… inspiracji! Można spożywać je jako zdrową przekąskę o subtelnym, słodkim, orzechowym smaku – także pod postacią samodzielnie przygotowanych mieszanek z innymi orzechami oraz owocami dostępnymi w DEKO Zakupy. Pasują do ciast i deserów, np. lodów. Znakomicie sprawdzają się zarówno w kuchni śródziemnomorskiej, jak i azjatyckiej (jako składnik zup, sosów, potraw mięsnych). W kuchni wegańskiej zmiksowanych nerkowców używa się do przygotowania mleka roślinnego. Jak widzicie zapas tych orzechów zawsze warto mieć pod ręką.

SKŁADNIKI
orzechy nerkowca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

WARTOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW NERKOWCA W 100 g

Wartość energetyczna - 2397 kJ / 577 kcal
Tłuszcz - 42 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9,4 g
Węglowodany - 30 g
w tym cukry - 15 g
Białko - 17 g
Sól - 0,04 g

Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zapisz się na nasz newsletter i korzystaj z licznych przywilejów

Ikona

Promocje i okazje

Śledź naszą ofertę i kupuj produkty w atrakcyjnych cenach

Ikona

Atrakcyjne kody rabatowe

Wykorzystaj kody rabatowe przesyłane naszym subskrybentom

Ikona

Nie spamujemy!

Dbamy aby nasze wiadomości były atrakcyjne i nie za częste

0

Zaloguj się

Wprowadź swój adres e-mail:

Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.

Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.


Zaloguj przez Facebook

Witaj

Wprowadź swoje hasło:

Dołącz do nas

Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.

Zaloguj przez Facebook