Dostępność: Dostępny
Ciecierzyca daje wiele możliwości przygotowania smacznych i zdrowych wegańskich potraw.
Kraj pochodzenia: TURCJA
JAKĄ ROŚLINĄ JEST CIECIERZYCA?
Popularnie zwana również cieciorką, należy do roślin strączkowych. W naturze nie występuje - znana jest wyłącznie jako roślina uprawna, pierwotnie obecna w Indiach, następnie na Bliskim Wschodzie, skąd zawędrowała do południowej Europy, zyskując dużą popularność w basenie morza Śródziemnego. Jej daleki krewny to lubiany (i również zdrowy)... bób! Ciecierzyca jest jednoroczna; tak lubiane przez miłośników zdrowej kuchni nasiona do chwili zbioru dojrzewają w strąkach.
Z JAKIEGO POWODU WARTO JEŚĆ CIECIERZYCĘ?
Jednym z najważniejszych składników ciecierzycy jest - podobnie jak w przypadku wielu innych roślin strączkowych - błonnik. Dodając ją do potraw, dostarczasz organizmowi cennych składników odżywczych, w tym witaminy C, witaminy A i E (zwanej "witaminą młodości"), a także witamin z grupy B. Cieciorka to także warte uwagi źródło minerałów, w tym przede wszystkim magnezu, cynku, żelaza, miedzi, wapnia czy też sodu. Jako produkt bezglutenowy, może być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi.
CIECIERZYCA W KUCHNI
Istnieją dwie odmiany ciecierzycy, różniące się kolorem ziaren: jasna (zdecydowanie popularniejsza w naszych sklepach) oraz desi (z mniejszymi ziarnami, o niejednolitym kolorycie). Jedną z najpopularniejszych potraw z cieciorki jest oczywiście hummus, czyli pasta z dodatkiem oliwy i przypraw. Smakowitymi, delikatnymi ziarnami można wzbogacać także zupy, potrawy z ryżem, mięsem, warzywami. W krajach Bliskiego Wschodu stanowi ona składnik małych, panierowanych kulek, zwanych falafelami. Jeśli przygotowujesz potrawę z ciecierzycy gotowanej, pamiętaj o uprzednim namoczeniu ziaren.
SKŁADNIKI
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA CIECIERZYCY W 100 g
Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz - 4,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 45 g,
w tym cukry - 11 g
Błonnik - 17 g
Białko - 22 g
Sól - 0,06 g
Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Wprowadź swój adres e-mail:
Nie masz jeszcze konta? Nie martw się.
Możesz je utworzyć w kolejnych krokach.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.
Możesz też użyć swojego konta społecznościowego.